НОРМАТИВНІ АКТИ
ПЕРВОМАЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ТА
ВИКОНКОМУ
 
Проекти рішень виконкому


від 2020-07-06
Про роботу спостережної комісії виконавчого комітету Первомайської міської ради за І півріччя 2020 року

 

ПЕРВОМАЙСЬКА   МІСЬКА   РАДА
Миколаївської  області
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

РІШЕННЯ

від   ______________     ___
м.Первомайськ

Про роботу спостережної комісії
виконавчого комітету Первомайської
міської ради за І півріччя 2020 року

Відповідно до  Положення про спостережні комісії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2010 року № 1012       «Про внесення змін до Положення про спостережні комісії» при виконавчому комітеті Первомайської міської ради створена і діє спостережна комісія. Спостережна комісія у своїй діяльності керується Конституцією України, Кримінально-виконавчим кодексом України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та іншими актами законодавства.

Відповідно до Положення про спостережну комісію за І півріччя 2020 року проведено 6 засідань. Серед основних питань, які розглядалися:

1. Підсумки роботи спостережної комісії за 2019 рік.

2. Про затвердження плану спостережної комісії на 2020 рік.

3. Розгляд матеріалів, які надійшли на адресу спостережної комісії щодо осіб, звільнених з місць позбавлення волі(повідомлення з виправних колоній).

4. Про соціальний супровід неповнолітніх осіб, які засуджені до покарань не пов’язаних з позбавленням волі.

5. Про роботу Первомайського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з неповнолітніми, які перебувають у конфлікті з законом (яким оголошено підозру у злочині або ті, які мають умовний строк покарання).

6.Про проведення інформаційно-профілактичних заходів в загальноосвітніх школах та професійних закладах освіти міста щодо попередження скоєння правопорушень.

7. Про  розгляд рішення виконавчого комітету від 13.03.2020 року № 131  «Про затвердження складу комісії при виконавчому комітеті міської  ради».

8. Про розгляд матеріалів, які надійшли на адресу спостережної комісії щодо осіб звільнених з місць позбавлення волі та умовно засуджених.

9. Про надання допомоги у соціальній адаптації особам, звільнених з місць позбавлення волі та умовно засудженим.

10. Про роботу Первомайського відділу поліції ГУ НП в  Миколаївській області щодо роботи з особами, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

11. Про профілактичну роботу серед осіб, що повернулися з місць позбавлення волі, яка проводилася протитуберкульозним кабінетом консультативної поліклініки КНП «Первомайська центральна міська багатопрофільна лікарня».

12. Про працевлаштування та участь в оплачуваних громадських роботах осіб, звільнених з місць позбавлення волі.

13. Про діяльність Первомайського  міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській області з питань виконання покарань в Миколаївській області.

В протитуберкульозний кабінет консультативної поліклініки                       КНП «Первомайська центральна міська багатопрофільна лікарня» протягом І півріччя 2020  року  особи,  звільнені з  місць  позбавлення  волі,  не звертались.  У разі звернення, особи зазначеної вище категорії будуть обстежені та за потребою направлені на   амбулаторне чи стаціонарне лікування.  Соціальний  супровід  надають  співробітники  міського Товариства  Червоного Хреста.  Лікування  та  обстеження  проводиться  в  протитуберкульозному  кабінеті  безкоштовно.

Особи, які звільняються з місць позбавлення волі, обов’язково направляються для проходження медичного обліку, флюорографічного обстеження та до Первомайської міськрайонної філії Миколаївського обласного центру зайнятості населення для постановки на облік. Особам, що не мають документів, надається допомога в їх оформленні.

В Первомайському міськрайонному відділі філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській області, за І півріччя 2020 року за обліками  пройшло 416 осіб, перебувало на обліку 284 особи, з яких 4 неповнолітні особи. З числа осіб, які перебували на обліку: 266 осіб були засуджені до кримінальних покарань (232 особи засуджені з випробувальним терміном, 14 осіб засуджено до громадських робіт, 11 осіб до позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, 9 осіб засуджено до штрафу); адміністративно покараних – 18 осіб (з них були притягнуті до  суспільно корисних робіт – 15 осіб). З початку 2020 року на облік було поставлено 94 особи, з яких 59 осіб звільнено з випробувальним терміном (в тому числі 3 неповнолітніх осіб). На 12 осіб була складена досудова доповідь. Щодо 4 засуджених, які відбувають покарання у виді позбавлення волі, вживались заходи щодо залучення об’єктів соціального патронажу для підготовки засудженого до звільнення. Індивідуально виховна робота із засудженими проводилась згідно індивідуальних планів. За даний період проведено 5 заходів в засобах масової інформації з подальшим висвітленням на сторінці фейсбук.

В І півріччі 2020 року на адресу  спостережної комісії при виконавчому комітеті Первомайської міської ради надійшло 17 повідомлень про повернення осіб, звільнених з місць позбавлення волі, всі вказані особи поставлені на облік. Надійшло 30 повідомлень про умовно засуджених осіб.  Після отримання кожне повідомлення було відпрацьоване фахівцями із соціальної роботи Первомайського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді , а саме: за наявності особи та можливості потрапити в оселю, здійснювалась оцінка потреб сім’ї чи особи, після чого даній особі пропонувалось стати клієнтом Первомайського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді або взяти його під соціальний супровід.  За даний період було надано 10 інформаційних, 6 соціально економічних, 4 психологічних, 4 соціально - медичних, 4 юридичних послуг, загалом 28 послуг різного характеру. Відносно 7 осіб,  адреси яких були відвідані фахівцями із соціальної роботи, та у зв’язку з їх відсутністю, були залишені повідомлення з координатами для зв’язку, але на зв’язок ніхто не вийшов і до центру не звернувся.

Первомайською міськрайонною філією Миколаївського обласного центру зайнятості проводиться робота по забезпеченню своєчасного обліку  та надання соціальних послуг громадянам, звільненим з місць позбавлення волі.  Протягом І півріччя  2020 року  на обліку в Первомайській філії  перебувала одна особа,  що була звільнена з місць позбавлення волі. За  звітний період 2020 року  участь в оплачуваних громадських роботах особи зазначеної категорії не брали.

З метою підвищення конкурентоспроможності безробітних, звільнених  з місць позбавлення волі,  на ринку праці, Первомайська міськрайонна філія Миколаївського обласного центру зайнятості здійснює за їх бажанням професійне навчання, підвищення кваліфікації за рахунок коштів служби зайнятості. Але в зазначений період навчання даної категорії громадян не проводилось. Фахівцями філії надаються інформаційні послуги у вигляді групових та індивідуальних консультацій, проводяться профконсультації та профвідбір. Дана категорія громадян залучається до роботи в різноманітних семінарах – з техніки пошуку роботи, із загальних питань зайнятості та змін в законодавстві тощо. За звітний період особи,  звільнені з місць позбавлення волі,  отримали 1 профорієнтаційну послугу.

Після звільнення з місць позбавлення волі, особам, які звертаються до Первомайської міськрайонної філії Миколаївського обласного центру зайнятості без необхідних для реєстрації документів, надаються індивідуальні консультативні послуги, де в ході співбесіди їм надається консультація по роз’ясненню чинного законодавства про зайнятість та рекомендується реєстрація в службі зайнятості.

Між Первомайською філією Миколаївського обласного центру зайнятості та установами виконання покарань, Первомайським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  постійно проводиться обмін інформацією стосовно осіб, які відбули покарання.  Протягом І півріччя 2020 року отримано 14 повідомлень про звільнення осіб з місць позбавлення волі, які мають намір проживати в місті Первомайську Миколаївської області.

Спостережною комісією, Первомайським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надається допомога звільненим з місць позбавлення волі в оформленні документів,  організована співпраця  КНП «Первомайська центральна міська  багатопрофільна  лікарня» з Первомайським відділом поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області і Первомайською міськрайонною філією Миколаївського обласного центру зайнятості щодо обов’язкового медогляду осіб, що повернулися з місць позбавлення волі та їх працевлаштування.

До роботи  з особами, звільненими з місць позбавлення волі, залучені представники  релігійних конфесій міста, які проводили роз’яснювальні бесіди  та семінари з питань:

- зміни асоціальної поведінки на безпечну;

- сенсу життя;

-подолання бар’єрів у спілкуванні з оточуючими;

- з особистих питань.

Управлінням у справах дітей міської ради забезпечується систематичний контроль за поведінкою неповнолітніх, які відбули покарання. Управлінням освіти міської ради розроблені заходи щодо запобігання дитячій бездоглядності, правопорушенням серед дітей та учнівської молоді, соціальній адаптації підлітків, схильних до скоєння злочинів, створення належних умов їх всебічного і повноцінного розвитку та захисту конституційних прав.

Враховуючи викладену вище інформацію та керуючись статтею 40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради

ВИРІШИВ:

1. Інформацію про роботу спостережної комісії виконавчого комітету Первомайської міської ради за І півріччя 2020 року взяти до відома.

2. Спостережній комісії (Колесніченко) продовжити роботу комісії відповідно до  Положення про спостережні комісії, звернувши особливу увагу на вирішення питань соціального захисту та підтримки осіб, умовно достроково звільнених відвідбування покарання, та громадського контролю за їх поведінкою протягом невідбутої частини покарання.

3. КНП «Первомайська центральна  міська багатопрофільна лікарня» (Чекрижов), Первомайському міському центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (Крижановська), Первомайському відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області (Савченко, за узгодженням), Первомайському міськрайонному відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській області (Міхеєнко, за узгодженням), Первомайській міськрайонній філії Миколаївського міськрайонного центру зайнятості (Омельченко, за узгодженням) продовжити роботу щодо посилення боротьби з рецидивною злочинністю, своєчасного вирішення питань соціальної адаптації раніше судимих та бездомних громадян, надання їм необхідної допомоги у розв’язанні соціальних проблем  та інформувати 1 раз на півріччя (до 15 червня та 15 грудня)  управління соціального захисту населення міської ради.

4. Визнати таким, що втратило чинність рішення  виконавчого комітету міської ради від 13.12.2019 року № 559 «Про роботу спостережної комісії виконавчого комітету Первомайської міської ради за 2019 рік».

5. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови, начальника управління соціального захисту населення міської ради  Ольгу КОЛЕСНІЧЕНКО.

Міський голова                                                         Людмила ДРОМАШКО


Розробка та підтримка сайта: PervoSOFT
©2024