НОРМАТИВНІ АКТИ
ПЕРВОМАЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ТА
ВИКОНКОМУ
 
Рішення виконкому


№ 552 від 2021-12-10
Звіт про роботу спостережної комісії виконавчого комітету Первомайської міської ради за 2021 рік (оприлюднено 16.12.2021)

ПЕРВОМАЙСЬКА МІСЬКА РАДА
Миколаївська область
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ 

РІШЕННЯ 

від_10.12.2021_____№552
м. Первомайськ

Звіт про роботу спостережної комісії
виконавчого комітету Первомайської   міської ради за 2021 рік 

                Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Положення про спостережні комісії», в редакціїпостанови Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2010 року № 1042 «Про внесення змін до положення про спостережні комісії»,пунктів 2.8 та 6.4 регламенту роботи виконавчого Первомайської міської ради, затвердженого рішенням виконавчого комітету від 12.02.2021 року № 79 «Про затвердження регламенту роботи виконавчого комітету Первомайської міської ради», утворено спостережну комісію при виконавчому комітеті Первомайської міської радирішенням виконавчого комітету «Про спостережну комісію Первомайської міської ради».

Спостережна комісія у своїй діяльності  керується Конституцією України, Закон України від 28.06.1996 року №254/к/96-ВР «Про прийняття Конституції України і введення її в дію», Законом України від 21.05.1997 року № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні», Кримінально-виконавчим кодексом України, 1129-IV та іншими нормативно-правовими актами здійснюється робота спостережної комісії.

                Відповідно до Положення щомісяця проводиться засідання спостережної комісії,  за 2021 ріктаких засідань проведено 6.Серед основних питань, які розглядалися:

Про затвердження плану роботи спостережної комісії на 2021 рік.

Розгляд матеріалів, які надійшли на адресу спостережної комісії щодо осіб, звільнених з місць позбавлення волі.

Про соціальний супровід неповнолітніх осіб та молоді, які звільнилися з місць позбавлення волі.

Про результати діяльності Первомайського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській області.

Про працевлаштування та перевірку обґрунтованості відмови у працевлаштуванні осіб, які повернулися з місць позбавлення волі. 

Про профілактичну роботу серед осіб, що повернулися з місць позбавлення волі, яка проводилася Первомайським кабінетом консультативної поліклініки КНП «Первомайська центральна міська багатопрофільна лікарня».

Про надання допомоги у соціальній адаптації особам, звільненим з місць позбавлення волі.

Про проведенняінформаційно - профілактичних заходів в загальноосвітніх школах та професійних закладах освіти міста, щодо попередження скоєння правопорушень.

 Про діяльність Первомайського районного відділу поліції Головного управління Миколаївської області,  щодо осіб, які звільнились з місць позбавлення волі.

          При надходженні до Первомайського центру соціальних служб повідомлень про звільнення з виправних колоній Первомайським центром соціальних службздійснюється акт оцінки потреб сім’ї/особита надання соціальних послуг різного характеру.

Первомайською міськрайонною філією Миколаївського обласного  центру зайнятості постійно проводиться робота по забезпеченню своєчасного обліку та надання соціальних послуг громадянам, звільненим з місць позбавлення волі.           

Безробітним з числа звільнених з місць позбавлення волі видаються направлення на працевлаштування. За  звітний період на обліку перебувало3 особи даної категорії. Участь в оплачуваних громадських роботах особи зазначеної категорії не брали.

З метою підвищення конкурентоспроможності безробітних, звільнених  з місць позбавлення волі,  на ринку праці, здійснюється за їх бажанням професійне навчання, підвищення кваліфікації за рахунок коштів служби зайнятості. В зазначений період навчання цієї категорії громадян не проводилось.

Спеціалістами Первомайської міськрайонної філії Миколаївського обласного центру зайнятості надаються інформаційні послуги в вигляді групових та індивідуальних консультацій, проводяться профконсультації та профвідбір. Дана категорія громадян залучається до роботи в різноманітних семінарах – з техніки пошуку роботи, із загальних питань зайнятості та змін в законодавстві, тощо.

Між Первомайською міськрайонною філією Миколаївського обласного центру зайнятості, Первомайським центром соціальних служб та установами виконання покарань постійно проводиться обмін інформацією стосовно осіб, які відбули покарання. 

В 2021 роціна адресу спостережної комісії при виконавчому комітеті Первомайської міської ради надійшло 7 повідомлень (відносно 2-ох осіб повторні повідомлення) про повернення  осіб,  звільнених з місць позбавлення волі,  всі вказані особи поставлені на облік.  Після отримання кожне повідомлення було відпрацьоване фахівцями із соціальної роботи Первомайського центру соціальних служб, а саме: за наявності особи та можливості потрапити в оселю здійснювався акт оцінки потреб сім’ї/особи, після чого даній особі пропонується стати клієнтомПервомайського центру соціальних служб або взяття його під соціальний супровід. За даний період було надано 96 інформаційних,16соціально - економічних, 16 психологічних, 16соціально -медичних,16 юридичних послуг, загалом 160 послуг різного характеру.

До Первомайського центру соціальних служб надійшло 97 повідомлень. З них 50повідомлень про постановку дитини чи особи молодіжного віку на облік  та 47повідомлень про зняття з обліку. Згідно актівзвірки 4 неповнолітніх особи засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, протягом року перебувало на обліку, 2 особи знято в зв’язку з досягненням повноліття. Було надано 284 інформаційних, 58 психологічних, 61 соціально – економічних, 46 соціально – медичних, 46 соціально – педагогічних та 89 юридичних послуг (всього - 584 соціальних послуги). Під соціальним супроводом перебуває 1 сім’я, де виховується особа засуджена до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.  За даний період родині було надано 632 соціальні послуги.

З метою зменшення кількості осіб, які ночують на вулиці, шляхом організації їх ночівлі та надання інших видів соціальних послуг, на виконання міської Комплексної програми соціального захисту «Громада, де зручно всім» в частині запобігання загибелі бездомних громадян від переохолодження у період надзвичайних ситуацій протягом осінньо-зимового періоду, на базі Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Первомайської міської ради функціонує кімната, яка розрахована на 6 ліжко-місць. Відвідувачі кімнати отримують соціально-побутові послуги (забезпеченні ліжко-місцем, постільною білизною, одягом, взуттям,  гарячим харчуванням), психологічні послуги (надання методичних порад щодо зміни асоціальної поведінки на соціально-нормативну); юридичні послуги (допомога клієнтам у відновленні документів та реєстрації за юридичною адресною територіального центру); інформаційні та консультативні послуги клієнтам щодо адаптації в суспільстві. На протязі 2021 року послугами кімнати скористались 11 осіб без певного місця проживання та громадян, які  повернулись з місць позбавлення волі. Шести бездомним громадянам відновлено паспорта громадянина України та проведена реєстрація за юридичною адресою Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Трьом бездомним особам оформлена група інвалідності, після чого трьох громадян влаштовано на постійне проживання до стаціонарного відділення для одиноких громадян похилого віку та інвалідів  територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

В приміщенні колишнього тубдиспансеру відкрито відділення інтегрованих послуг, в якому бездомні потребуючі громадяни можуть отримати притулок, гаряче харчування та теплий одяг.

В протитуберкульозний кабінет консультативної поліклініки КНП «Первомайська центральнаміська багатопрофільна лікарня»  в 2021  роціособи звільнені з місць  позбавлення  волі  хворі  на туберкульоз не звертались. Лікування та обстеження  проводиться  в  протитуберкульозному кабінеті консультативної поліклініки КНП «Первомайська центральнаміська багатопрофільна лікарня»  безкоштовно.При зверненні вищезазначені особи обстежуються та за потребою будуть направлені на лікування.  Соціальний  супровід  надають  співробітники  громадської організації благодійного фонду благодійної Миколаївської організації «Благодійний фонд  «Здорова нація» у  вигляді  продуктових  та  гігієнічних  наборів.

Особи, які звільнились з місць позбавлення волі, обов’язково направляються для проходження  медичного обліку, флюорографічного обстеження та до Первомайської міськрайонної філії Миколаївського обласного центру зайнятості населення для постановки на облік. Особам, що не мають документів, надається допомога в їх оформленні.

          З зазначеними особами дільничними офіцерами Первомайського районного відділу поліції головного управління Національної поліції в Миколаївській області на постійній основі проводиться профілактична робота з метою їх соціальної адаптації в суспільстві та недопущення скоєння ними повторних злочинів та вчинення адміністративних правопорушень. Також, зазначені особи щомісяця перевіряються за місцем постійного проживання, роботи чи навчання. Дільничними офіцерами поліції постійно проводяться індивідуальні профілактичні бесіди з вище зазначеними особами,  які знаходяться на обліку в Первомайському районному відділі поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області з метою попередження в їх середовищі анти суспільнихпроявів і вчинення ними нових злочинів.

Спостережною комісією, Первомайським центром соціальних служб надається допомога звільненим з місць позбавлення волі в оформленні документів, організована співпраця КНП «Первомайська центральна міська багатопрофільна лікарня»з Первомайським районним відділом поліції Головного управління  Національної поліції в Миколаївській області і Первомайською міськрайонною філією Миколаївського обласного центру зайнятості населення, щодо обов’язкового медогляду осіб, що повернулися з місць позбавлення волі та їх працевлаштування.

До роботи з особами, звільненими з місць позбавлення волі, залучені  представники релігійних конфесій міста, які проводять роз’яснювальні бесіди та семінари з питань:

-  зміни асоціальної поведінки на безпечну;

-  сенсу життя;                

-  подолання бар’єрів у спілкуванні з оточуючими;

-  з особистих питань.

 У зв’язку з вищевикладеним та на підставі статті 40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 року № 280/97-ВР із змінами та доповненнями, виконавчий комітет міської ради 

ВИРІШИВ: 

1. Звіт про роботу спостережної комісії  виконавчого комітету Первомайської міської ради за 2021 рік взяти до відома.

2.Заступнику міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради, голові спостережної комісії Володимиру РЯБЧЕНКУ продовжити роботу комісії відповідно до Положення «Про спостережні комісії», звернувши особливу увагу на вирішення питань соціального захисту та підтримки осіб, умовно-достроково звільнених від відбування покарання та громадського контролю за їх поведінкою протягом не відбутої частини покарання.

3.Рекомендувати керівникамКНП «Первомайська центральна міська багатопрофільна лікарня» (Чекрижов), Первомайського центру соціальних служб (Крижановська), Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Первомайської міської ради (Грушанський), Первомайського районного відділу поліції Головного Управління Національної поліції в Миколаївській області (Лопатін, за узгодженням), Первомайського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській області(Лазарєв, за узгодженням),Первомайської міськрайонної філії Миколаївського міськрайонного центру зайнятості (Цибенко, за узгодженням), продовжити роботу щодо посилення боротьби з рецидивною злочинністю, своєчасного вирішення питань соціальної адаптації раніше судимих та бездомних громадян, надання їм необхідної допомоги у розв’язанні соціальних проблем.

4.Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської радиВолодимира РЯБЧЕНКА.

Перший заступник міського голови                               Дмитро МАЛІШЕВСЬКИЙ    

 

 


Розробка та підтримка сайта: PervoSOFT
©2024