НОРМАТИВНІ АКТИ
ПЕРВОМАЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ТА
ВИКОНКОМУ
 
Рішення виконкому


№ 39 від 2022-02-11
Про стан укладання колективних договорів на підприємствах, в установах та організаціях Первомайської міської територіальної громади за 2021 рік (оприлюднено 17.02.2022 р.)

 

ПЕРВОМАЙСЬКА МІСЬКА РАДА
МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ВИКОНАВЧИЙ  КОМІТЕТ
РІШЕННЯ

від  _11.02.2022 _ № _39_____
      м. Первомайськ

 

Про стан укладання колективних
договорів на підприємствах, в установах
та організаціях Первомайської
міської територіальної громади за 2021 рік

 

          Згідно з підпунктом 9 пункту «б» частини першої статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою забезпечення виконання Кодексу законів про працю України, статті 65 Господарського кодексу України, Законів України «Про колективні договори і угоди» та «Про соціальний діалог в Україні», пунктів 2.8 та 6.4 регламенту роботи виконавчого комітету Первомайської міської ради, затвердженого рішенням виконавчого комітету від 21.02.2021 року №79 «Про затвердження регламенту роботи виконавчого комітету виконавчого комітету Первомайської міської ради», поліпшення ситуації у сфері трудових, виробничих відносин між працівниками та роботодавцями щодо укладення колективних договорів та угод виконавчий комітет Первомайської міської ради відзначає:

Станом на 01.01.2022 року в управлінні соціального захисту населення Первомайської міської ради на обліку знаходиться 146 колективних договорів. Станом на 01.01.2022 року зареєстровано 107 колективних договорів, у тому числі: 49 колективних договорів та 58 змін та доповнень. За січень - грудень 2021 року при реєстрації колективних договорів було надано 225 рекомендацій. З початку поточного року проведено 12 «гарячих ліній».

Реєстрація колективних договорів по галузях економіки виглядає таким чином:  промисловість – 3, будівництво – 1, фінансова діяльність – 1, транспорт – 1, освіта - 38, охорона здоров’я, - 6, комунальні підприємства – 2, державне управління – 1, інші – 5. Колективні договори за терміном їх укладання розподіляються так: на 2-3 роки – 9, на 4-5 років – 48, понад 5 років -  2.

Середньооблікова кількість штатних працівників на підприємствах громади, що охоплені колективними договорами станом на 01.01.2022 року становить 7536 осіб.

При реєстрації колдоговорів у 2021 році комісія з повідомної реєстрації галузевих і територіальних угод, колективних договорів у Первомайській міській територіальній громаді надала 225 рекомендацій та зауважень, а саме: з питань охорони та умов праці – 78; з питань оплати праці – 44; з питань зайнятості та трудових відносин – 50; з питань трудових відносин та соціального захисту – 53. За січень – грудень 2021 року усунуто 187 зауважень, інші тримаються на контролі.

Найчастіше в колдоговорах мають місце такі недоліки: відсутність конкретних термінів виплати заробітної плати; в комплексних заходах з охорони праці не визначаються обсяги фінансування зазначених заходів, а також заходи не відповідають постанові Кабінету Міністрів України від 30.03.2011 №321 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 червня 2003р. №994»; не створюється фонд охорони праці у розмірі 0,2-0,5% від фонду заробітної плати за попередній рік; відсутні графіки проведення атестації робочих місць із важкими та шкідливими умовами праці; назви професій і посад у штатному розписі не відповідають Класифікатору професій ДК003-2010; не вносяться переліки робочих місць посад, що атестовані за умовами праці; не визначаються соціальні гарантії для працівників, що вивільняються з причин скорочення штату, інші.

Постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з питань проведення колдоговірної кампанії в Первомайській міській територіальній громаді.

Протягом звітного року направлено 219 листів керівникам підприємств, установ та організацій щодо розробки колективного договору у зв’язку із закінченням терміну діючого колдоговору. Постійно розповсюджуються тематичні буклети «Колективний договір – основа захисту твоїх трудових прав» та проводяться телефонні «гарячі лінії» з питань колективно-договірного регулювання.

05.02.2021 року на офіційному сайті Первомайської міської ради було висвітлено інформацію «Звернення до керівників підприємств, установ та організацій міста, голів профспілкових організацій» щодо підведення підсумків виконання зобов`язань по колективних договорах 2020 року, необхідності укладання нових або подовження дії укладених колективних договорів на 2021 рік.

Відповідно до статті 40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року №280/97-ВР, із змінами та доповненнями, з метою забезпечення виконання Кодексу законів про працю України, статті 65

Господарського кодексу України, Законів України «Про колективні договори і угоди» та «Про соціальний діалог в Україні», поліпшення ситуації у сфері трудових, виробничих відносин між працівниками та роботодавцями щодо укладення колективних договорів та угод виконавчий комітет Первомайської міської ради

 

 ВИРІШИВ:

 1. Інформацію управління соціального захисту населення міської ради про укладання колективних договорів на підприємствах, в установах та організаціях Первомайської міської територіальної громади за 2021 рік, взяти до відома.

2. Рекомендувати роботодавцям та головам профспілкових комітетів (представникам трудового колективу) (за узгодженням):

2.1.При змінах в законодавстві вносити відповідні доповнення в колективний договір та надавати їх на повідомну реєстрацію.

2.2. Двічі на рік сторонам звітувати про виконання положень колдоговору на зборах трудового колективу.

                                                                                                      Термін:   постійно

3. Начальнику управління соціального захисту населення міської ради Ользі КОЛЕСНІЧЕНКО:

3.1. Продовжити  роботу по повідомній реєстрації колективних договорів в Первомайській міській територіальній громаді відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2013 року №115 «Про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів».

3.2. Надавати консультаційну та методичну допомогу підприємствам, установам та організаціям всіх форм власності та представникам профспілок при проведенні переговорів щодо укладення колективних договорів та/або внесення відповідних змін та доповнень до діючих.

3.3. Продовжувати інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення Первомайської міської територіальної громади щодо необхідності проведення коллективно-договірної роботи.

                                                                                                      Термін:   постійно

3.4. Інформацію про хід виконання даного рішення надавати сектору контролю та організаційної роботи апарату виконавчого комітету міської ради.

                                                                                                      Термін: щокварталу до 10 числа                                                                                                                                     

4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Володимира РЯБЧЕНКА.

 

Перший заступник міського голови                                                          Дмитро МАЛІШЕВСЬКИЙ


Розробка та підтримка сайта: PervoSOFT
©2024