НОРМАТИВНІ АКТИ
ПЕРВОМАЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ТА
ВИКОНКОМУ
 
Проекти рішень виконкому


від 2023-08-30
Про результати роботи з підготовки закладів освіти Первомайської міської територіальної громади до 2023/2024 навчального року

ПЕРВОМАЙСЬКА МІСЬКА РАДА
МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ВИКОНАВЧИЙ  КОМІТЕТ
РІШЕННЯ

від _________________№________
         м. Первомайськ

 

Про результати роботи з підготовки
закладів освіти Первомайської
міської територіальної громади
до 2023/2024 навчального року

 

       Відповідно до підпункту 2 пункту «а» статті 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» вiд 21.05.1997 № 280/97-ВР (зі змінами),  керуючись Законами України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VІІІ (зі змінами), «Про повну загальну середню освіту» від 16 січня 2020 року № 463-ІX, «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту», листом МОН України від 17.05.2023 № 1/6990-23 «Про підготовку закладів освіти до нового навчального року та проходження осінньо-зимового періоду 2023-2024 року», Інструктивно-методичними матеріалами щодо порядку підготовки закладу освіти до нового навчального року та опалювального сезону з питань цивільного захисту, охорони праці та безпеки життєдіяльності, затверджених  листом МОН від 22.07.2022 №1/8462-22, листом ДСНС від 14.06.2022 р. № 03-1870/162-2 «Про організацію укриття працівників та дітей у закладах освіти» в освітніх закладах громади проведено низку заходів із підготовки до 2023/2024 навчального року, забезпечення проходження осінньо-зимового періоду 2023-2024 років, приведення фонду наявних у закладах освіти захисних споруд цивільного захисту до використання за призначенням, створення безпечних умов перебування в закладах усіх учасників освітнього процесу. 

Відповідно до розпорядження міського голови від 26.05.2023 року  № 109-р «Про створення комісії з огляду готовності закладів освіти Первомайської міської територіальної громади  до 2023/2024 н.р.» у період з 21 до 23 серпня комісією було здійснено огляд готовності закладів освіти до нового навчального року. Комісією з огляду готовності закладів освіти ПМР до 2023/2024 н.р. було відзначено підготовчу роботу закладів як задовільну.

Мережу закладів освіти Первомайської територіальної громади складають 42 заклади: 18 – загальної середньої освіти, 20 – дошкільної освіти, 4 – позашкільної освіти.

Станом на 28.08.2023 року 7 закладів загальної середньої освіти та 14 закладів дошкільної освіти мають укриття або захисні споруди, що дає підстави розпочати навчальний рік у режимі офлайн або змішаному. 

Тривають ремонтні роботи в укриттях гімназії № 10 та Кінецьпільської гімназії. Готується проєктно-кошторисна документація для ремонтних робіт в укритті ЗДО № 9.

Вирішується питання щодо укладення договорів про спільне використання укриттів між гімназією № 4, ліцеєм «Ерудит», ЦНТТУМ   та  ОСББ «40 років Перемоги, 8», ОСББ «Затишок»  й АОСББ «Затишний Дім Вікторія». Працівниками управління освіти та фахівцями ДСНС оглянуто підвальне приміщення гімназії № 6, ДЮСШ  на предмет можливості їх використання як найпростішого укриття, готуються документи для роботи міжвідомчої комісії. Вивчається  питання щодо облаштування другого виходу з укриття в ліцеї «Престиж».

У цілому під час підготовки до нового навчального року використано  11 965 659 грн.,  із них: бюджетні кошти  – 10 543 128  грн.,  залучені (благодійні, спонсорські) –  1 422 531 грн.

Управлінням освіти в червні 2023 року було придбано й розподілено між закладами освіти будівельні матеріали на суму 2 млн 631 тис. грн для проведення ремонтних робіт: фарба, ґрунтівка, шпаклівка, шпалери, клей тощо.

У діючих укриттях початкової школи № 11, гімназії № 1, ліцею «Престиж» здійснено укладання підлоги плиткою, у гімназії № 5 – проведені роботи з використанням спеціальної фарби.

У гімназії № 1 здійснено  вогнезахисну обробку даху гімназії, закінчено встановлення системи протипожежного захисту, проводиться  робота щодо встановлення витяжної системи на харчоблоці.

Проведено поточний ремонт системи опалення та водовідведення гімназії № 1 та  ЗДО № 15.

Здійснені ремонтні роботи в харчоблоці та пральній кімнаті ЗДО № 7, у заклад закуплено новий холодильник.

Проведено ремонтні роботи в пральній кімнаті ЗДО № 8, у заклад закуплено 2 пральні машини. Придбано також 2 пральні машини в ЗДО № 12, холодильник та пральну машину – у ЗДО № 10,  пральну машину – у ЗДО № 6.

Обладнано ручними системами тривожної сигналізації 27 закладів освіти.

Здійснені заміри та запущено в роботу заміну вікон в гімназіях №№ 5, 9, ДЮСШ, ЗДО №№ 2, 7, 8, 14, 15, 16.

У серпні управлінням освіти проведено процедуру тендерної закупівлі техніки для закладів освіти на суму 1 млн 756 тис. грн (холодильники, плити промислові, морозильні шафи, кухонні машини, м’ясорубки, пароконвектомати).

У найближчий час розпочнуться ремонтні роботи фасаду ДЮЦНВ із заміною вікон і дверей та приміщень ДЮСШ.

Управлінням освіти укладено договори і здійснено закупівлю товарів для укриттів: лікарські засоби та медичні матеріали, вода, ліхтарі,   біотуалети, ємності для води тощо.

Значний обсяг робіт здійснено в закладах освіти  громади й із підготовки до опалювального періоду:

- проведено перевірку санітарного стану приміщень топкових  та  обстеження газових котлів;

- складено дефектні акти на поточний ремонт газового обладнання в закладах освіти з газовими топковими, оформлено договір на проведення поточних ремонтів;

- оформлено договір  на хімічну промивку газових котлів  (ЗДО – 7 об’єктів);

- завершено роботи з промивки котлів.

Проводиться державна повірка засобів обліку природного газу в газових топкових (газових лічильників – 16 од., газових коректорів – 16 од.) та  державна повірка теплових лічильників у закладах з електроопаленням (6 од.)

Оформлені документи з реконструкції системи  газопостачання топкової Кінецьпільського ЗДО, розпочаті роботи з газифікації.

Триває процедура тендерної закупівлі вугілля та пелетів згідно з необхідною потребою на загальну суму 2063,51 тис. грн. та природного газу об’ємом 550,0 тис. м3 на загальну суму 10440,0 тис. грн.

Міською радою проводиться робота зі встановлення котелень на альтернативному виді палива (пелети) для 23 освітніх закладів.

Проте залишаються невирішеними чимало проблем щодо утримання існуючої матеріально-технічної бази, її поповнення та забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов функціонування закладів освіти відповідно до Санітарних регламентів. Нагальними питаннями є:

- встановлення пожежної сигналізації в закладах;

- поточний ремонт та ревізія системи грозозахисту;

- обробка дерев’яних конструкцій горищ;

- внутрішня реконструкція  будівлі ДЮЦНВ;

- санація будівель ЗДО № 5, 9;

- здійснення лабораторних досліджень сировини та готових страв (вимога НАССР), мікроклімату;

- поточний ремонт дахів усіх закладів освіти, встановлення зливів;

- ремонт асфальтового покриття подвір’їв закладів освіти, вимощення навколо будівель;

- оснащення шкіл комп’ютерною технікою;

- забезпечення  доступності до приміщень закладів освіти маломобільних груп населення відповідно до державних будівельних норм, правил і стандартів;

- ремонт огорожі ЗДО № 25.

Виходячи із зазначеного вище, виконавчий комітет міської ради

ВИРІШИВ:

1. Інформацію управління освіти міської ради про підготовку закладів освіти  Первомайської міської територіальної громади до нового 2023/2024 навчального року взяти до відома.

2.  Управлінню освіти міської ради  при формуванні бюджету на 2024 рік врахувати потребу в додаткових коштах на здійснення таких заходів:

- встановлення пожежної сигналізації в закладах;

- поточний ремонт та ревізія системи грозозахисту;

- обробка дерев’яних конструкцій горищ;

- внутрішня реконструкція  будівлі ДЮЦНВ;

- санація будівель ЗДО № 5, 9;

- здійснення лабораторних досліджень сировини та готових страв (вимога НАССР), мікроклімату;

- поточний ремонт дахів усіх закладів освіти, встановлення зливів;

- ремонт асфальтового покриття подвір’їв закладів освіти, вимощення навколо будівель;

- оснащення шкіл комп’ютерною технікою;

- забезпечення  доступності до приміщень закладів освіти маломобільних груп населення відповідно до державних будівельних норм, правил і стандартів;

- ремонт огорожі ЗДО № 25.

3.  Зобов’язати керівників закладів освіти:

3.1. Створити в 2023/2024 навчальному році безпечні для здоров’я дітей умови перебування, навчання та виховання відповідно до Санітарних регламентів для дошкільних навчальних закладів та закладів загальної середньої освіти.

                                                 Термін: 2023/2024 н.р.

3.2. Керуватися у своїй діяльності Інструктивно-методичними матеріалами щодо порядку підготовки закладу освіти до нового навчального року та опалювального сезону з питань цивільного захисту, охорони праці та безпеки життєдіяльності.

                                                 Термін: 2023/2024 н.р.

3.3. Забезпечити утримання та експлуатацію захисних споруд (за наявності) у стані, що дозволяє привести їх у готовність у разі необхідності.

                                                 Термін: 2023/2024 н.р.

3.4. Забезпечити проходження працівниками закладів освіти та учнями  обов’язкових медичних оглядів.

3.5. Забезпечити виконання постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Продовжити роботу постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (ХАССР).

                                                 Термін: 2023/2024 н.р.

4. Фінансовому управлінню міської ради (ШУГУРОВ) врахувати при формуванні бюджету на 2024 рік потребу в коштах по галузі «Освіта» на виконання заходів, зазначених у пункті 2.

5. Визнати таким, що втратило чинність рішення виконавчого комітету Первомайської міської ради від 09.09.2022 року № 310 «Про результати роботи по підготовці закладів освіти Первомайської міської ради  до нового 2022/2023  навчального року».

6. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань  діяльності виконавчих органів міської ради Володимира РЯБЧЕНКА.

 

Міський голова                                                                       Олег ДЕМЧЕНКО


Розробка та підтримка сайта: PervoSOFT
©2024